Sunday, 4 December 2016

Country Cookies Recipe - Maalaispipariresepti



A delicious and super easy recipe for gluten free (and dairy free) cookies. Homemade cookies, coffee, and cozy autumn evenings... What a delightful combination.





COUNTRY COOKIES

200g butter or dairy free margarine
1 tbsp syrup
200g sugar
1tl baking soda
350g gluten free flour (Semper FinMix)

1. Whisk together butter, syrup, and sugar.
2. Add flour and soda, stirr.
3. Make two rolls of the dough, I use cling film to roll it without a mess. 
4. But it in the fridge to harden.
5. Preheat the oven to 200 degrees Celsius.
6. Open the cling film, cut the dough to ca. 2cm circles, put them in the baking tray covered with baking sheet.
7. Bake around 15 minutes.
8. Let the cookies cool in the baking tray.

Tip! You can make a douple sized dough and put annother half to the freezer. Just roll two rolls in a cling film and put them in the freezer. When you desperately need fresh, home baked cookies with your coffee, take a roll out of your freezer, cut to slices, and bake as mentioned above. Delicious, easy, and fast!





MAALAISPIPARIT

200g voita tai maidotonta margariinia
1rkl siirappia
200g sokeria
1tl soodaa
350g gluteenitonta jauhoseosta (Semper FinMix)

1.     Vaahdota huoneenlämpöinen voi, siirappi ja sokeri.
2.     Lisää joukkoon jauhot ja sooda, sekoita.
3.     Levitä 2 pitkää suikaletta talouskelmua pöydälle, kumoa puolet taikinasta toiselle, puolet toiselle kelmulle pötköksi.
4.     Kääri kelmu rullaksi, taikina sen sisällä. Painele taikina tasaisehkoiksi pötköiksi ja laita taikinapötköt jääkaappiin kovettumaan.
5.     Lämmitä uuni 200 asteeseen.
6.     Avaa kelmu, leikkaa kovettuneet taikinapötköt noin 2cm paksuisiksi kiekoiksi, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taikina leviää jonkin verran uunissa, joten jätä taikinakiekkojen väliin tilaa.
7.     Paista uunissa noin 15 minuuttia.
8.     Jäähdytä

Vinkki! Tee kaksinkertainen määrä taikinaa ja laita kaksi kelmurullallista taikinaa pakastimeen. Kun piparihammasta kolottaa, nosta pötkö pakkasesta, lämmitä uuni 200 asteeseen, leikkaa pötköstä 2cm palaset pellille (ei haittaa, vaikka olisivat vähän jäisiäkin vielä), paista ohjeen mukaan ja nauti.




More pictures in my Instagram: harvinaisenkauniselama, feel free to visit.



HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tämä on julkaistu vanhassa blogissani 29.102016
NOTE TO READER: This one was published on my old blog on 29.10.2016


No comments:

Post a Comment