I have been asked if I could write down the recipe for this delicious bread I posted a picture on Instagram (harvinaisenkauniselama).
Here it is. It's gluten free and can easily be changed also to dairy
free. I got this recipe years ago from my sister who got this from her
friend, so I do not know the original source, and also, I have made some
alternations. If you want it dairy free, just use water instead of
milk, and dairy free margarine instead of butter. A tip: in this case
add a pinch of salt to the dough if you are used (as we are in Finland)
that you have salt in your butter. Also, you can use any kind of nuts
you have, I use peanuts, walnuts, pecans... Ingredients are for one
bread.
Gluten Free Banana Bread
Ingredients:
100g soft butter
175g sugar
2 eggs
3-4 small, ripe, mashed bananas
225g gluten free flour (Semper FinMix)
50g chopped nuts
2tl baking powder
2 tbsp milk
1. Put a baking sheet to a bread baking tin.
2. Pre-heat the oven to 180 degrees (Celsius).
3. Measure all the ingredients to the bowl, mix well.
4. Pour the dough to the tin and level it a bit.
5. Bake in the oven ca. 1 hour until the bread has risen and is golden brown.
6.
Let the bread cool a moment and enjoy. If there for some reason would
be any leftovers, wrap them in a foil and enjoy the next morning with
your coffee.
Ohessa
ohje herkulliseen, gluteenittomaan banaanileipään, jonka reseptiä
minulta on pyydetty sen jälkeen kun laitoin Instagram-tililleni kuvan
leivästä. Ohje on helposti muokattavissa myös maidottomaksi, kun vaihtaa
voin margariiniin ja maidon veteen. (Testattu on, se on oikein hyvää
myös niin, mutta kannattaa lisätä pieni hyppysellinen suolaa
mukaan.)Voit käyttää mitä pähkinköitä tahdot ja sinulla sattuu olemaan
kaapissasi, olen testannut leipää saksanpähkinöillä, maapähkinöillä,
pekaanipähkinöillä, parapähkinöillä ja hasselpähkinöillä. Aineksista
tulee yksi leipä.
Gluteeniton Banaanileipä
Ainekset:
100g pehmeää voita
175g sokeria
2 munaa
3-4 kypsää, pientä banaania soseutettuna
225g gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper FinMix)
50g karkeasti rouhittuja pähkinöitä
2tl leivinjauhetta
2rkl maitoa
1. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla.
2. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
3. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.
4. Kypsennä uunissa noin tunti, kunnes leipä on noussut ja kullanruskea
5. Anna jäähtyä hetki ja nauti. Säilytä leipä folioon käärittynä.
HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tämä on julkaistu vanhassa blogissani 12.10.2016
NOTE TO READER: This one was published on my old blog on 12.10.2016
No comments:
Post a Comment